Warsztaty "Fundacyjne rewolucje kuchenne"
11 marca 2016 r. w nowej siedzibie naszej Fundacji odbyły się warsztaty kulinarne w ramach akcji Zdrowy Piątek. Joanna Dolna przy pomocy kilku Pań oraz jednego tatusia i 7-letniego chłopca przygotowała jak zwykle zdrowe, dietetyczne (3x "bez") dania. Na zdjęciach widnieją tylko resztki jedzenia, gdyż zanim fotograf złapał za aparat, większość smakołyków była już w brzuchach ;)
Zaczęliśmy od konkretów: nuggetsy w panierce z płatków lnianych oraz drugie w mące migdałowej (na złoto). Do tego tortilla (placki z mąki z cieciorki) w ziołach posmarowana pastą soczewicową (tą samą, którą pałaszowały dzieci podczas ferii zimowych; która robiła furorę wśród dzieci-łącznie z prośbami na wynos) i posypana koperkiem. Na deser mus czekoladowy (na karobie) z nasionami chia (wspaniałej szałwii hiszpańskiej), a w nim maczany waniliowy donut (pączek z dziurką). Potem rafaello jaglano-kokosowe. Wszystko to popiliśmy herbatką z czystka.
Wszystkie przepisy i opis diety dostępne są w Poradniku dietetycznym. Prosimy zapytać w Fundacji, a na pewno chętne osoby otrzymają nieodpłatny egzemplarz.
W razie pytań zapraszamy na konsultacje w piątki w godzinach 14.00-15.00. Kolejne warsztaty już w czerwcu - z nowymi, letnimi przepisami. Zapraszamy.